Executivul va aloca 2,1 miliarde de lei pentru măsuri de susținere a mediului de afaceri.


 Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă, informează MOLDPRES.

„Noi convocăm ședința Guvernului pentru a rectifica bugetul pentru anul 2020 și pentru a aloca resurse financiare suplimentare pe direcții prioritare. 2,1 miliarde de lei pentru ajutorul mediului de afaceri, aici sunt incluse toate acțiunile anunțate, inclusiv 1,3 miliarde de lei pentru subvenționarea agenților economici pentru plăți salariile sau impozite aferente plăților salariale. Din această sumă de 1,3 miliarde, 300 mln sunt acelea anunțate pentru perioada stării de urgență, iar în jur de un miliard, pentru agenții economici”, a spus Chicu.

Totodată, șeful Cabinetului de miniștri a anunțat că 90 milioane de lei vor fi alocate pentru subvenționarea dobânzilor la credite pentru agenții economici.


“Suplimentar, vom aloca un miliard de lei pentru construcția drumurilor în interiorul localităților, sunt bani din împrumuturi. Am auzit propuneri de a tăia investițiile capitale și de a le îndrepta spre cheltuieli curente. Este o propunere lipsită de logică. Investițiile capitale sunt din împrumuturi, dacă nu investim, nu ne dau acești bani. Mai mult, asta înseamnă și locuri de muncă pentru cetățeni, inclusiv cei care au revenit în țară. Este necesar ca economia să funcționeze”, a explicat premierul.

Guvernul se va întruni vineri, 17 aprilie, pentru a aproba rectificările la Buget. Ulterior, documentul va ajunge în Parlament.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.