În perioada de referință, Primarul municipiului Cahul a emis 135 de dispoziții dintre care:


Dispoziții din domeniul administrației publice locale – 43; Dispoziții din domeniul buget și finanțe - 17 ; Dispoziții din domeniul raporturilor de serviciu – 51 ; dispoziții din domeniul construcțiilor – 1.

Analizând dispozițiile publicate pe site-ul actelocale.gov.md identificăm un șir de acte care ar reprezenta un interes sporit pentru cetățeni.

Noi modificări la buget din contul granturilor

La 14 februarie 2020, Nicolae Dandiș semnează o dispoziție prin care se majorează bugetul mun. Cahul la partea de cheltuieli în sumă de 1513451 lei, pentru reparația capitală a Grădiniței Creșă nr. 14 Spicușor din Cahul. Banii vin din partea Ambasadei Japoniei în Republica Moldova și sunt alocați sub formă de grant.

Totodată, a mai fost majorat bugetul cu 161877 lei, bani proveniți din donația mun. Câmpina, România  pentru construcția unui teren de joacă în mun. Cahul.

Bani pentru cultură

La 11 februarie, pentru comemorarea lui Grigore Vieru au fost alocați 1500 lei pentru procurarea de flori cu scopul de a le depune la bustul poetului din parcul central.

De asemenea, au fost alocați la 18 februarie, 3200 lei pentru organizarea expoziției tematice de fotografie „Chipul femeii în fotografie” n incinta Muzeului Ținutului Cahul.

O altă investiție în cultură a fost dispusă la data de 25 februarie, prin dispoziția nr. 107. Astfel, au fost aprobat bugetul pentru desfășurarea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2020”. În total, ediția din anul 2020 a festivalului a costat bugetul municipal Cahul 62 mii lei.Alte dispoziții de interes

La data de 5 februarie, primarul mun. Cahul emite dispoziția nr. 62 „Cu privire la demararea procedurii de elaborare, avizare, aprobare și înregistrare a stemei și drapelului mun. Cahul”. În acest mod, este dispus ca specialiștii primăriei Cahul în comun cu reprezentanții Muzeului ținutului Cahul și societatea civilă vor colecta informații necesare pentru elaborarea  simbolicii municipiului: stema și drapelul.

Informațiile colectate, potrivit dispoziției, urmează să fie expediate Comisiei Naționale de Heraldică din Republica Moldova și respectiv aprobate simbolurile municipiului în Consiliul Municipal.

O altă dispoziție a fost emisă pe 13 februarie. Dispoziția presupune autorizarea procesului de ridicate, transportare, depozitare și restituire a mijloacelor de transport.

Dispoziția a dat undă verde agenților constatatori să penalizeze șoferii care încalcă regulile de parcare în municipiul Cahul. Până la moment, nu au fost semnalizate cazuri de ridicare forțată a autoturismelor care staționează neregulamentar pe teritoriul mun. Cahul


La 24 februarie, primarul mun. Cahul aprobă planul de acțiuni consacrat „Anul 2020 - Anul Copiilor în mun. Cahul”. Astfel, sunt aprobate 44 de activități care urmează a fi realizate pe parcursul anului 2020, fiind stabilit și un buget estimativ pentru aceste activități, buget care ajunge la 920100 lei. Din cauza situației pandemice, multe activități, până la moment nu au fost organizate.

Tineret și sport

În luna ianuarie, primarul municipiului Cahul a emis mai multe dispoziții prin care a oferit suport cluburilor sportive din municipiu pentru participarea la turneele și competițiile sportive la nivel național.

Astfel, la 3 februarie au fost alocați 6640 lei pentru participarea echipei de volei a Școlii Sportive nr.1 din mun. Cahul, la Campionatul Moldovei.

9950 de lei au fost alocați pentru organizarea turneului de fotbal pe teren redus „Cupa primarului municipiului Cahul”. Banii au fost distribuiți după cum urmează: 7250 lei pentru cupe, medalii și cadouri, iar 2700 lei pentru hrana medicilor.

La 11 februarie, primarul mun. Cahul alocă prin dispoziție 5500 lei pentru acoperirea parțială a cheltuielilor de organizare a turneului comemorativ de volei „Frații Constantin și Valeriu Timofei și Luca Cravcenco”, organizat la 8 februarie 2020.

La 21 februarie mai sunt alocați 1980 lei pentru acoperirea cheltuielilor echipei de volei a Școlii Sportive nr.1 din mun. Cahul la etapa finală a Campionatului Moldovei.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.