Pandemia și starea de urgență a redus inclusiv activitatea administrației publice locale, numărul dispozițiilor primarului mun. Cahul diminuându-se practic de 3 ori.


O parte din dispozițiile emise vizează alocarea de fonduri pentru combaterea pandemiei și susținerea personalului medical.

În perioada de referință, Primarul municipiului Cahul a emis 41 de dispoziții dintre care: Dispoziții din domeniul administrației publice locale – 4; Dispoziții din domeniul buget și finanțe - 10 ; Dispoziții din domeniul raporturilor de serviciu – 27.

Analizând dispozițiile publicate pe site-ul actelocale.gov.md identificăm un șir de acte care ar reprezenta un interes sporit pentru cetățeni.

Bani publici pentru combaterea pandemiei

Pe 8 aprilie, prin dispoziția nr. 158, primarul mun. Cahul dispune alocarea de bani publici din Fondul de rezervă după cum urmează:

-  100 mii lei Centrului de Sănătate Cahul pentru procurarea echipamentelor de protecție și a tuturor consumabililor necesare în procesul de combatere și lupta cu infecția COVID -19


-  26 mii lei pentru procurarea produselor alimentare necesare asigurării meselor calde pentru personalul instituțiilor medicale

-  24 mii lei pentru efectuarea testelor la COVID-19 pentru personalul Inspectoratului General al Poliției implicați în procesul de luptă cu pandemia.

La 14 aprilie, primarul mun. Cahul, prin dispoziția 162, dispune alocarea a 9960 lei pentru procurarea echipamentului necesar (scaune) amenajării laboratorului din cadrul Centrului de Sănătate Publică ce a fost antrenat în procesul de efectuarea testelor la COVID-19.

La 15 aprilie (dispoziția nr. 165) este dispus alocarea de bani publici din fondul de rezervă pentru alimentația angajaților Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Cahul – 42 mii lei și 24 mii lei pentru compensarea cheltuielilor de transportare a angajaților instituțiilor medicale din mun. Cahul pe perioada stării de urgență.

Bani publici pentru susținerea populației din grupurile vulnerabile

Prin dispoziția nr. 160 din 8 aprilie, este dispus alocarea a 12 mii lei pentru procurarea pachetelor alimentare membrilor asociațiilor persoanelor cu necesități speciale din mun. Cahul.

Astfel, au fost distribuiți câte 3 mii lei pentru A.O. „Societatea Invalizilor din Cahul”, A.O. „Auzi-Tăcerea”, A.O. „Societatea Invalizilor din raionul Cahul” OT Cahul a A.O. „Asociația nevăzătorilor din Moldova”.

Prin dispoziția nr. 163 din 14 aprilie, a fost dispus alocarea a 300 litri de combustibil pentru realizarea acțiunilor de transportare la domiciliu a produselor alimentare persoanelor din familiile social- vulnerabile, pensionari etc. Transportarea era realizată de către asociațiile de caritate și voluntari.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.