În perioada de referință, Primarul municipiului Cahul a emis 132 de dispoziții.


Astfel, au fost emise dispoziții din domeniul administrației publice locale – 48; dispoziții din domeniul buget și finanțe - 15 ; dispoziții din domeniul raporturilor de serviciu – 65 ; dispoziții din domeniul gestionarea patrimoniului – 2 și dispoziții din domeniul comerți - 2.

Analizând dispozițiile publicate pe site-ul actelocale.gov.md identificăm un șir de acte care ar reprezenta un interes sporit pentru cetățeni.

Cele mai importante dispoziții ale primarului din luna decembrie

La data de 31 decembrie, Arsenii Ion este numit, pe o perioadă determinată, în funcția de  Administrator interimar al Întreprinderii Municipale „Biroul de proiectări pe lângă arhitect-șef al primăriei mun. Cahul”, până la desfășurarea concursului de ocupare a funcției. Potrivit legii cu privire la Întreprinderea de Stat și întreprinderea municipală, decizia de numire în funcțiile de administratori a întreprinderilor municipale este o prerogativă a Consiliului local, iar administratorii urmează a fi numiți doar după desfășurarea unui concurs public.

Cinci mii de lei au fost cheltuiți de municipalitate pentru primirea delegației oficiale aflate în vizită la Cahul în legătură cu monitorizarea proiectelor implementate și cele aflate în proces de implementare  în domeniul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare. Delegația oficială era compusă din 8 persoane. 


Alți 8 mii de lei au fost alocați la 13 decembrie, prin dispoziția nr. 625, care dispune efectuare cheltuielilor publice pentru întâmpinarea unei delegații de 14 persoane din Germania care urma să desfășoare acțiuni de caritate în mun. Cahul. Astfel au fost alocați 8015 lei dintre care 3165 lei pentru alimentare și 4850 lei.  

Lemne pentru foc pentru persoanele din grupurile de risc

Prin dispoziția nr 630 din 06 decembrie, Primarul mun. Cahul dispune acordarea ajutorului material sub formă de lemne pentru foc a câte 2 metri cubi pentru locuitorii municipiului Cahul, inclusiv ai s. Cotihana, locuitori din categorii social-vulnerabile.

Astfel, 110 persoane au beneficiat de acest ajutor, dintre care 10 persoane sunt cu grad de dizabilitate, beneficiai ai Asociației Invalizilor Creștini „Speranța”, pensionari, persoane cu grad de dizabilitate, familii social-vulnerabile dar și pensionari militari.

La data de 31 decembrie, Primarul municipiului Cahul mai emite o dispoziție (nr. 682) prin care dispune acordarea ajutorului material sub formă de lemne pentru foc a câte 2 metri cubi pentru alți 27 de cetățeni ai mun. Cahul și  satului Cotihana. Beneficiarii ajutorului material sunt pensionari și persoane cu nevoi speciale.

Cadouri de preț pentru Poliție și un ONG

La data de 18 și 19 decembrie primarul mun. Cahul dispune alocarea a câte 5500 și respectiv 6000 de lei pentru procurarea cadourilor de preț pentru Inspectoratul de Poliție Cahul și Asociația Obștească „Perspectiva”. Cadourile vor merge pentru a felicita angajații IP Cahul cu prilejul a 29-ii aniversări de la fondarea Poliției Republicii Moldova și a 15-a aniversare de la fondarea A.O. Perspectiva  din Cahul, luând în considerație contribuția substanțială în promovarea inițiativelor de tineret în mun. Cahul. 

Cheltuieli pentru activități de revelion

Un șir de dispoziții din luna decembrie vizează alocarea de bani pentru activități de revelion. Astfel, prin dispozițiile

Dispoziția nr. 651 din 13 decembrie 2019 – 900 lei pentru organizarea activităților de crăciun și revelion în incinta Muzeului Ținutului Cahul.

Dispoziția nr.657 din 13 decembrie – 3500 lei pentru organizarea activităților de crăciun și revelion în incinta Centrului de Creație a Copiilor „Miorița”.

Dispoziția nr. 661 din 18.12.2019 - 6 mii lei pentru organizarea activităților de crăciun și revelion în incinta Scoli de Arte Plastice „M. Cibotari” din Cahul.

Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.