Douăzeci şi şapte de proiecte investiționale noi, create de lucrătorii migranți sau rudele acestora, vor beneficia de susținere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”.


Douăzeci şi şapte de proiecte investiționale noi, create de lucrătorii migranți sau rudele acestora, vor beneficia de susținere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Valoarea totală a proiectelor este de 6,66 milioane de lei, sumă care, ulterior, va contribui la atragerea în economie a circa 16,13 milioane de lei investiții, transmite MOLDPRES.

„Programul „PARE 1+1” din cadrul ODIMM este o inițiativă de succes cu un important impact asupra economiei naționale. Mă bucur să constat că tot mai mulți cetățeni sunt interesați să investească și să dezvolte afaceri acasă. Ministerul Economiei și Infrastructurii susține ideile inovative propuse de migranții moldoveni și apreciază curajul acestora de a investi într-o afacere proprie”, a declarat ministrul de resort, Sergiu Railean.

Aplicațiile beneficiarilor au fost recepționate și evaluate în regim online în perioada stării de urgență, iar contractele de finanțare au fost semnate luându-se toate măsurile de precauție și respectând regulile de igienă și distanțare socială împotriva răspândirii virusului COVID-19.

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, 74,1% își desfășoară activitatea în 16 raioane ale țării, iar 25,9% în municipiul Chișinău. Respectiv, în capitală activează şapte întreprinderi, câte trei în UTA Găgăuzia și Florești, două companii în raionul Telenești și câte o întreprindere în raioanele Fălești, Edineț,  Basarabeasca, Rezina, Ocnița, Hâncești, Râșcani, Orhei, Ialoveni, Cantemir,  Anenii Noi și Căușeni.


„PARE 1+1” este primul Program din portofoliul ODIMM care a început să ofere antreprenorilor finanțare nerambursabilă pentru inițierea sau dezvoltarea afacerilor. „Pe parcursul anilor, au fost susținute mii de persoane care au reușit să dezvolte afaceri profitabile, să crească și să se promoveze atât pe plan local, cât și internațional, cu produse competitive. Am toată convingerea că cei 27 de beneficiari de astăzi vor transforma provocările în oportunități și, în timp, afacerile lor se vor transforma în istorii de succes”, a relevat Iulia Costin, directorul general ODIMM.

Pe parcursul anului curent au mai fost acceptate spre finanțare alte 53 afaceri, în sumă totală de 12,93 milioane de lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 35,49 milioane de lei.

Per total, în Programul „PARE 1+1” s-au înregistrat 2941 persoane și au fost instruiți 2410 beneficiari. Prin intermediul Programului a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1623 întreprinderi, în sumă de 335,19 milioane de lei. Valoarea totală a investițiilor planificate în economie constituie peste un miliard de lei,  astfel, fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa trei lei investiții în economie. Programul este subvenționat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) în zonele rurale”.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.