Pentru data de 26 martie a fost anunțată convocarea ședinței extraordinare a Consiliului municipal Cahul, cu doar un singur punct în proiectul ordinii de zi.


Ședința a fost convocată în sala mare de spectacole a Palatului Culturii din mun. Cahul. ședința Consiliului municipal a fost transmisă live pagina de facebook a ziuadeazi.md.

În cele ce urmează vom încerca să prezentăm ce s-a decis la ședință și de ce se impunea o ședință în plină stare de urgență.

Ce s-a decis

Ordinea de zi a fost votată fără discuții. Pe proiectul ordinii de zi figura doar o singură chestiune, convocarea ședinței fiind o necesitate stringentă, consiliul municipal venind cu un răspuns prompt la pandemia cu COVID-19, asigurând astfel buna funcționare a autorității publice locale în perioada stării de urgență.

Astfel, primul punct al deciziei Consiliului municipal Cahul stabilește:

„Se alocă din fondul de rezervă al Primăriei mun. Cahul suma de 524720,00 lei după cum urmează:

-  424720,00 lei – pentru procurarea unui aparat de ventilare artificială a plămânilor;

-  100000,00 lei – pentru procurarea materialelor dezinfectante, echipamente de protecție, precum și alte materiale necesare de intervenție în situația stării de urgență.


Acest punct din decizie, asigură alocarea banilor publici pentru susținerea acțiunilor IMSP Spitalul Raional Cahul în procesul de luptă cu COVID-19.

Decizia de a aloca bani din fondul de rezervă pentru procurarea echipamentului de protecție și a aparatului de ventilare artificială a plămânilor este una legală, conform procedurilor și competențelor. Anterior, Consiliul raional Cahul în baza unei decizii a Comisiei Situații Excepționale a alocat surse bugetare pentru procurarea unui aparat de ventilare artificială a plămânilor.

Punctul 2 al deciziei prevede că specialiștii primăriei În mod de urgență vor efectua alocarea și transferul alocațiilor bugetare.

Cel mai important punct, după părerea noastră din această unică decizie a Consiliului municipal Cahul este punctul 3:

„Se împuternicește primarul municipiului Cahul, dl. Dandiș Nicolae, în caz de extremă urgență, de a opera modificări la bugetul municipiului Cahul pentru anul 2020 ăn scopul finanțării măsurilor ce țin de combaterea virusului COVID-19, inclusiv de a acorda împrumuturi SA „Apă-Canal” Cahul și ÎM Gospodăria Comunal-Locativă Cahul, în scopul asigurării proceselor tehnologice și omiterea riscului de sistare a activităților întreprinderilor”.  

Mai simplu spus, prin acest punct al deciziei Consiliul municipal Cahul deleagă din atribuțiile sale directe, modificarea bugetului, primarului mun. Cahul. Aceasta, în situație de urgență, elimină total necesitatea de a convoca Consiliul municipal pentru alocarea de fonduri.

În situația creată la data de 26 martie, și evoluția pandemiei în municipiul și raionul Cahul, decizia în cauză este una logică și asigură legalitatea deplină a acțiunilor primăriei Cahul în combaterea COVID-19. Astfel, decizia în cauză este un act de referință principal la emiterea dispozițiilor de alocare a banilor publici pentru necesități stringente în lupta cu pandemia, ceea ce nu se atestă la, de ex. Consiliul raional Cahul.

Prin această decizie, Consiliul municipal Cahul asigură și suportul în activitatea principalelor întreprinderi de stat, în situația când cetățenii sunt îndemnați să stea acasă și nu merg să achite facturile, implicarea aleșilor locali și soluția propusă este binevenită.

Proiectul de decizie a fost votat unanim, de toți consilierii prezenți la ședință.


Articolul este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliul municipal Cahul” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.