Guvernul a iniţiat elaborarea conceptului unei noi reforme administrativ-teritoriale.


Despre aceasta anunţă premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook. El spune că-şi doreşte o reformă după modelul celei din 2003, anulată ulterior de guvernarea comunistă, relatează Moldova 1.

Premierul menţionează că avem cel mai mare aparat administrativ local per capita în toată Europa, sute de primării cu mai puţin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie iraţional pentru întreţinerea a mii de funcţionari, iar, cel mai grav, nici serviciile prestate cetăţenilor în asemenea circumstanţe nu au cum fi de calitate, mai opinează prim-ministrul.

„Reforma administrativ-teritorială. Avem cel mai mare aparat administrativ local per capita în toată Europa. Sute de primării cu mai puţin de 700-1000 de locuitori. Anual, miliarde de lei se cheltuie iraţional pentru întreţinerea a mii de funcţionari. Cel mai grav e că nici serviciile prestate cetăţenilor în asemenea circumstanţe nu au cum fi de calitate. Fireşte, nici de-o autonomie financiară a APL nu poţi vorbi, când în primărie ai mai puţin de 100 de oameni care lucrează, iar agenţi economici - 1-2”, a menţionat Ion Chicu pe Facebook.

Şeful Cabinetului de miniştri îşi propune revenirea la o nouă structură administrativ-teritorială în 2023.Amintim că, spre finele anului 2018, reprezentanţii Guvernului Filip anunţau printr-un comunicat de presă despre finalizarea lucrului asupra unui nou concept de reformă administrativ-teritorială şi, totodată, a unei viziuni privind eficientizarea structurilor publice.

Conceptul în cauză urma să stea la baza elaborării reformei administrativ-teritoriale şi avea ca obiectiv principal menţinerea serviciilor publice cât mai aproape de necesităţile oamenilor.

Autorii acelui concept constatau că peste 90 la sută din primării nu ar avea capacitate umană suficientă pentru a face faţă sarcinilor şi a presta servicii de calitate, dar nici financiară şi, de aceea, activează doar din transferuri de la bugetul de stat.

Aceiaşi autori propuneau mai multe soluţii pentru creşterea capacităţilor instituţionale, fiscale şi sociale ale administraţiei publice, precum şi o serie de opţiuni de dezvoltare economică şi socială a localităţilor din Republica Moldova.


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.