Viorica Dumbrăveanu a menţionat că, aşa cum era de aşteptat, în această săptămână se va înregistra un număr critic de cazuri de COVID-19.


Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, în luna martie s-a înregistrat prima etapă  de infectare cu coronavirus.

„Erau cazurile de import, cazurile sporadice de infectare cu COVID-19 care se înregistrau. O a doua etapă a fost cea a focarelor care se înregistrau şi, dacă vă amintiţi, erau focarele din cadrul instituţiilor medicale, în cadrul centrelor de plasament, dar şi focare la nivelul unor localităţi”, a spus Viorica Dumbrăveanu.Ministrul a menţionat că această etapă de transmitere comunitară determină cifrele de infectare cu COVID-19, dar sistemul de sănătate este pregătit pentru a face faţă.

„Săptămâna curentă, după cum estimează specialiştii epidemiologi, şi noi ştiam de săptămâna trecută, va fi o săptămână critică, cu număr critic de cazuri care vor fi înregistrate. Vedeţi şi situaţia reală, avem cazuri înregistrate la întreprinderi, la judecătorii, în secţiile de poliţie, adică suntem în plină etapă de transmitere comunitară a infecţiei”, a spus ministrul.

Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, nu doar cifrele sunt mari, dar şi număprul de teste făcute zilnic.

„Ieri au fost procesate în condiţii de laborator peste 1800 de teste. Testele efectuate pentru a depista cazurile de COVID-19 sunt foarte multe”, a spus oficialul guvernamental.

Viorica Dumbrăveanu a menţionat că foarte importantă este responsabilitatea colectivă.şi individuală.

„Noi am menţionat responsabilităţi puse în sarcina angajatorului pentru stoparea infecţiei de COVID-19. S-a venit cu recomandări cu cerinţe care trebuie respectate la locul de muncă de către agenţii economici”, a spus Viorica Dumbrăveanu, care a menţionat că statul va interveni nu doar prin prisma sancţiunilor, ci şi a respectării recomandărilor venite din partea specialiştilor.

Transmite TVR Moldova


– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.